Thursday, May 13, 2010

HATI IBARAT SEBUAH RUMAH...


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمAssalamualaikum w.b.t...
ahlan wa sahlan ya sayyidul ayyam..^_^
sekadar berkongsi satu tazkirah di hari yang mulia ini..moga ada manfaat buat semua..

Pernah dengar hadis ini?? :-

Rasulullah SAW: “ Sesungguhnya di dalam diri manusia itu ada seketul daging, jika sekiranya baik daging itu, maka baiklah seluruh diri manusia itu. Jika sekiranya buruk daging itu, maka buruklah seluruh diri manusia itu. Ketahuilah, bahawa ia adalah hati.”( Riwayat al-Bukhari dan Muslim )

Saya yakin, hampir kesemua dari kita pernah mendengar hadis diatas...
Dengan erti kata lain, hati boleh diumpamakan sebagai sebuah rumah bagi setiap insan...
Mari kita lihat apa kaitan antara hati dan rumah..

Cuba kita semua bayangkan:-
Ada 3 macam rumah, Pertama Rumah raja(istana la tu), di dalamnya ada simpanannya, tabungannya serta perhiasannya. Kedua Rumah hamba, di dalamnya ada simpanan, tabungan dan perhiasan yang tidak seperti yang dimiliki seorang raja. Dan ketiga adalah Rumah kosong, tidak ada sebarang simpanan mahupun barang perhiasan.
Jika datang seorang pencuri, rumah mana yang akan dimasukinya?

Jika anda menjawab, ia akan masuk rumah yang kosong, sudah tentu keputusan yang diambil oleh pencuri ini adalah suatu tindakan yang kurang bijak,masakan tidak, kerana rumah kosong tidak ada barang yang boleh dicurinya.

Ibnu Abbas pernah menjawab dakwaan orang-orang Yahudi bahawa mereka 'tidak pernah terganggu' ketika menunaikan ibadat, Maka Ibnu Abbas berkata: "Apakah yang boleh dikerjakan oleh syaitan dalam rumah yang sudah rosak?"

Dan berbalik kepada analogi tadi, jika jawapan anda adalah: "Pencuri itu akan masuk rumah raja." Sekali lagi saya akan menyatakan perkara yang sama, tindakan yang diambil oleh si pencuri tersebut adalah kurang bijak!! Sebab apa??
kerana sudah tentu rumah raja dijaga rapi oleh pengawal keselamatan dan angkatan tenteranya,

Bagaimana mungkin pencuri tersebut mendekatinya sedangkan ada sahaja orang yang mengawasi keselamatan barang-barang berharga di dalam istana raja tersebut.

Dan jika si pencuri memilih untuk mencuri di rumah ketiga, disinilah akan terjawabnya mengapa saya mengatakan hati kita ibarat sebuah rumah.

Hati yang kosong dari kebajikan, iaitu hati orang-orang kafir dan munafik, adalah rumah bagi syaitan, yang telah menjadikannya sebagai tempat tinggalnya. Maka apa yang ada di dalam rumah yang kosong?? Ianya hanya sebuah rumah yang tidak bernilai.

Manakala hati yang telah dipenuhi dengan kekuasaan Allah Taala dan keagungan-Nya, penuh dengan kecintaan-Nya dan sentiasa dalam penjagaan-Nya, mana mungkin syaitan berani mahupun berjaya memasuki hati ini? Ini adalah keadaan seperti yang dialami oleh si pencuri di rumah raja.
Dan yang terakhir, hati yang di dalamnya ada tauhid Allah, mengerti tentang Allah, mencintai-Nya, dan beriman kepada-Nya, serta membenarkan janji-Nya, Namun di dalamnya ada pula syahwat, sifat-sifat mazmumah, dan hawa nafsu. Hati ini tercampur di antara dua hal. Kadang-kadang hatinya cenderung kepada keimanan, ma'rifah dan kecintaan kepada Allah semata, dan kadang-kadang ia condong kepada bisikan syaitan, hawa nafsu dan tabiat tercela.Keadaan ini sama seperti rumah kedua.Hati semacam inilah yang dicari oleh syaitan dan diinginkannya. Dan Allah memberikan pertolongan-Nya kepada yang dikehendaki-Nya. "Dan kemenanganmu hanyalah dari Allah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana." (Al-Imran:126)

Syaitan tidak mungkin mengganggunya kecuali dengan senjata yang dimilikinya, yang dengannya ia masuk dalam hati. Di dalam hati seperti ini, misi syaitan dipermudahkan oleh syahwat, syubhat, khayalan-khayalan dan angan-angan dusta yang sudah sedia ada di dalam hati.Bagaimana cara melawan dari terus tercondong ke arah ajakan syaitan??Ianya hanya dapat dilakukan apabila seorang hamba mempunyai benteng keimanan yang mengimbangi serangan tersebut, dan kekuatannya melebihi kekuatan penyerangnya, dengan cara sedemikian,ia akan mampu mengalahkan syaitan. Tiada daya dan kekuatan kecuali dari Allah semata.Jagalah hatimu, jangan biarkan ia mudah 'dicuri' @ 'dikuasai'


Berhati-hatilah menjaga hati anda..^_^

No comments:

Post a Comment