Wednesday, August 18, 2010

~HADAPI DENGAN SENYUMAN SABAR..^_^بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيم


Ujian itu ibarat garam dalam sayuran, kerana garam itulah, kita baru dapat merasakan nikmatnya sayuran secara keseluruhan.

Dalam hidup, kita akan dapat merasakan kemanisan jikalau sudah mengenal rasa pahit. Kita baru dapat menyedari indahnya kebahagiaan kalau sudah merasakan suramnya kepayahan dan kesusahan. Kita baru tahu betapa syukurnya dengan terang benderang kalau sudah berada dalam kegelapan dan kita baru dapat mendefinisikan kejayaan kalau sudah mengalami kegagalan.

Ini kerana dengan nikmat setiap proses kesusahan, ujian, ataupun cubaan yang sedang kita alami, kita akan dapat merasakan manisnya kemenangan/kejayaan.

Mereka yang menyerah kalah, gagal, atau tidak sanggup bertahan melalui semua ujian dan cubaan yang datang menyapa, tidak layak untuk mengecapi manisnya tropi kemenangan.

Ujian adalah bahagian yang tidak dapat dipisahkan daripada seorang muslim, maka hadapilah semua itu dengan kesabaran yang baik iaitu sabar mencari jalan keluarnya sambil terus berusaha sebaik-baiknya. Sabar agar tidak tergesa-gesa dalam bertindak dan mengambil langkah yang buruk sehingga mengakibatkan kerugian dan kemudaratan dan juga sabar dalam perlakuan dengan perasaan yang baik, menghindari berkeluh-kesah dan tetap berprasangka positif.

Ujian memang sebati dengan kita dan ianya merupakan cara untuk kita mendekatkan diri kepada Sang Pemberi Ujian (Allah SWT). Maka, perlulah kita melaluinya dengan sikap terbaik kita, jauh lebih penting berbanding kita mendapatkan hasil yang besar/kita inginkan tapi menggunakan cara-cara yang salah dalam menggapainya. Dan mendapatkan keredhaanNya (dengan selalu berada dalam nilai-nilai yang digariskan selama berada dalam ujian), tentu jauh lebih baik daripada mendapatkan hasil atau harapan-harapan yang kita sangkakan baik.

Dan terkadang juga, cubaan itu diperlukan untuk menguji keimanan, kesungguhan, tekad, keseriusan, dan ketawakalan kita kepada diriNya. Maka, tembuslah rintik ujian dengan sebaik-baiknya, dan buktikan kekuatan imanmu, keikhlasan niatmu, dan kesungguhan tekadmu. Sehingga pada hujung perjalanan, apapun hasil akhir yang akan kau dapatkan, hanya ada limpahan kebaikan yang banyak. InsyaAllah..

Allah adalah Rabb yang Maha Mengetahui, Maha Bijaksana, Maha Perkasa, dan amat cinta kepada hamba-hambaNya.

Insya Allah, semua akan sentiasa baik-baik saja, bersangka baik dengan ujian allah SWT dan hasil terbaiklah untukmu di dunia maupun akhirat jika engkau beriman dan bertakwa kepadaNya. Hadapilah ia dengan senyuman ya..^_^

No comments:

Post a Comment