Thursday, July 29, 2010

~KAFARAH DOSA~


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيم


Abu Hurairah r.a katanya: Ketika diturunkan ayat: مَنْ يَعْمَلْ سُوءًا يُجْزَ بِهِ Yang bermaksud: Sesiapa yang melakukan kejahatan, nescaya akan diberi pembalasan dengan kejahatan itu. Orang-orang Islam merasa amat sedih tetapi kemudiannya Rasulullah s.a.w bersabda: Sederhanalah dan jangan terlalu berlebih-lebihan serta berusahalah melakukan yang benar. Setiap musibah yang menimpa orang-orang muslim adalah suatu pelebur kesalahan biarpun hanya sekadar tercucuk duri. [HR Muslim: no 4671]Lihat. Walau hanya tercucuk duri sekalipun, ia dikira sebagai kafarah dosa kita; meleburkan karat-karat dosa yang berlumuran dalam diri kita. Inikan lagi dengan dugaan, ujian, musibah dan kesusahan yang sedikit Allah timpakan kepada kita. Kerna itu, bersabarlah duhai hati...


itu tanda kasih sayangNya. semakin diuji, semakin sayang Dia kepadamu. hanya Dia yang tahu apa terbaik buatmu. ya, hanya Dia. oleh itu, yakinlah.
yakin, yakin dan terus letakkan keyakinanmu itu kepadaNya. sepenuhnya.
Dia tidak akan sekali-kali menzalimi hambaNya. tidak akan, walau sekali.


lalu, bersangka baiklah kepadaNya.
pasti ada hikmah yg tersirat. pasti ada sesuatu yg berharga untukmu.
yakinlah.


bersangka baiklah kepadaNya.
usahamu bukan sia-sia.
jatuhmu bukan sia-sia.
gagalmu bukan sia-sia.
sakitmu bukan sia-sia.
deritamu bukan sia-sia.
dukamu bukan sia-sia.
susahmu bukan sia-sia.
bila kau tahu semuanya itu dariNya.
Tuhan yang menciptakan; kesenangan dan kesukaran, kebahagiaan dan kesedihan.


bersangka baiklah kepadaNya.
air matamu bukan sia-sia.
lelahmu bukan sia-sia.
peritmu bukan sia-sia.
letihmu bukan sia-sia.
penatmu bukan sia-sia.
bila kau lakukan sesuatu itu hanya keranaNya.


Dari Abu Hurairah ra., ia berkata :

Nabi saw. bersabda : "Allah Ta'ala berfirman : "Aku menurut sangkaan hambaKu kepadaKu, dan Aku bersamanya apabila ia ingat kepadaKu. Jika ia ingat kepadaKu dalam dirinya maka Aku mengingatnya dalam diriKu. Jika ia ingat kepadaKu dalam kelompok orang-orang yang lebih baik dari kelompok mereka. Jika ia mendekat kepadaKu sejengkal maka Aku mendekat kepadanya sehasta. jika ia mendekat kepadaKu sehasta maka Aku mendekat kepadanya sedepa. Jika ia datang kepadaKu dengan berjalan maka Aku datang kepadanya dengan berlari-lari kecil~ HR BUKHARI~No comments:

Post a Comment